Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

“Berkata Allah Ta’ala: Akulah ar-Rahman (Maha Pengasih) dan ini pula ar-Rahim (kaum kerabat). Aku pecahkan nama ini dari namaKu. Maka barangsiapa memperhubungi keluarganya, nescaya Aku akan berhubung dengannya dan barangsiapa memutuskan perhubungannya dengan mereka nescaya Aku akan memutuskan perhubunganKu dengannya pula.”

Pernah Rasulullah s.a.w. ditanya: Mana satu manusia yang paling utama? Sabda Rasulullah s.a.w.:

“Orang yang paling banyak taqwanya kepada Allah, paling tererat sekali perhubungannya dengan keluarga, paling suka menyuruh berbuat kebajikan dan melarang berbuat kemungkaran.”

Bersabda Rasulullah s.a.w.:

“Bersedekah kepada orang miskin adalah mendapat pahala sedekah saja, tetapi bersedekah kepada kaum keluarga mendapat dua pahala; pahala sedekah dan pahala perhubungan.”

Apabila Abu Talhah ingin menyedekahkan kebunnya kerana terharu dengan pahala yang ditentukan oleh firman Allah Ta’ala yang bermaksud: Kamu tidak akan memperoleh kebajikan, sehingga kamu membelanjakan sesuatu dari apa yang kamu cintakan. (ali-Imran: 92), beliau lalu berkata kepada Rasulullah s.a.w.: Kebun itu dijadikan kerana fi sabilillah dan kerana para fakir dan miskin. Berkata Rasulullah s.a.w.: Telah wajib pahalamu dari Allah dan sekarang bahagi-bahagikan ia di antara kaum kerabatmu